W oczekiwaniu na długo wyczekiwane letnie atrakcje na kieleckim Rynku, restauratorzy z niecierpliwością zastanawiają się, czy i kiedy będą mogli uruchomić swoje ogródki gastronomiczne. Wszystko przez zieloną rewitalizację, która zmieniła krajobraz tego miejsca, a teraz wiele przestrzeni, gdzie wcześniej funkcjonowały ogródki, zapełniły rabaty z roślinami.
Planowane Przekształcenia i Terminy Uruchomienia
Marcin Januchta, rzecznik prasowy prezydenta Kielc, uspokaja restauratorów, zapewniając, że miejsca na ogródki zostaną zachowane, a nawet niektóre będą powiększone. Jednakże, ze względu na trwające prace budowlane związane z rewitalizacją, nie wszystkie ogródki mogą być gotowe na długi majowy weekend.
Nowe Lokalizacje i Proces Uruchamiania
Niektóre z lokalizacji będą miały zmieniony kształt lub znajdą się w innych miejscach niż dotychczas. Na przykład, lokal prowadzony na piętrze nie będzie miał ogródka przed wejściem do kamienicy, lecz bliżej ulicy Piotrkowskiej. Restauratorzy złożyli już wnioski o uruchomienie 9 ogródków na płycie Rynku.
Termin Uruchomienia
Z powodu trwających odbiorów technicznych, restauratorzy muszą uzbroić się w cierpliwość. Jednakże, rzecznik zapewnia, że część ogródków może rozpocząć działalność na długi weekend majowy, a wszystkie na pewno będą gotowe do 10 maja.
Alternatywy w Centrum Kielc
Mimo opóźnień na Rynku, restauratorzy mogą otwierać swoje ogródki na pasach drogowych przy pierzejach Rynku i w innych miejscach w centrum. Miejski Zarząd Dróg wydał już ponad 40 decyzji lokalizacyjnych, a kolejnym krokiem jest uzyskanie zgody na zajęcie pasa drogowego, co zostało już zrealizowane w ponad 20 przypadkach.
Podsumowanie
Ogródki gastronomiczne na Rynku w Kielcach to tradycyjny element letniego krajobrazu, który cieszy zarówno mieszkańców, jak i turystów. Mimo pewnych opóźnień związanych z rewitalizacją, restauratorzy mogą liczyć na możliwość otwarcia swoich lokali zarówno na Rynku, jak i w innych częściach centrum miasta, zapewniając letnią atmosferę i możliwość delektowania się pysznym jedzeniem na świeżym powietrzu.