Młodzi kucharze z Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego im. Danuty Siedzikówny „Inki” w Kielcach osiągnęli wielki sukces podczas II Mistrzostw Polski Szkół Gastronomicznych. To wydarzenie zgromadziło utalentowanych adeptów kulinarnych z całego kraju, którzy zostali ocenieni przez znanego eksperta kulinarnego, Karola Okrasę. Ostatecznie to Oskar Brzozowski oraz Wiktor Wolczyk z Kielc stanęli na najwyższym stopniu podium.
Wzmożona rywalizacja na kulinarnym szlaku
W tych zmaganiach wzięło udział sześć drużyn z różnych regionów Polski, w tym z Poznania, Krakowa, Warszawy, Jędrzejowa, Tychów oraz z Kielc. Każda z drużyn musiała przygotować kilka dań, w których kluczowymi składnikami były schab wieprzowy bez kości, kmin rzymski, śmietana i serek do sushi.
Kieleckie talenty na czele
Oskar Brzozowski i Wiktor Wołczyk, uczniowie Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach, pod opieką Aleksandry Koprowskiej, okazali się niepokonani, zdobywając tytuł Mistrzów Polski Szkół Gastronomicznych. Drugie miejsce przypadło uczniom Zespołu Szkół Przemysłu Spożywczego w Poznaniu, a trzecie zajął zespół młodych kucharzy z Zespołu Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie.
Promowanie wiedzy i umiejętności kulinarnych
Głównym celem konkursu było zachęcenie młodych adeptów sztuki kulinarnej do poszerzania swojej wiedzy na temat nowoczesnych technik kulinarnych oraz do doskonalenia swoich umiejętności poprzez aktywne uczestnictwo w życiu kulinarnym społeczności. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął prezydent Kielc, Bogdan Wenta.